Een nieuwe manier van denken

Is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid?

Daar lijkt het wel op. Grote bedrijven adverteren steeds vaker met duurzame projecten, steeds meer winkels hebben biologische kleding en biologische lunchrooms schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit kunnen wij alleen maar aanmoedigen, maar waar komt deze verandering vandaan? Misschien dat steeds meer mensen beseffen dat het hoognodig tijd is om te veranderen. Grote kans dat deze nieuwe manier van denken voortgekomen is uit de combinatie van verschillende motieven.
Dit geldt ook voor ons. Eén van de stimuli voor onze nieuwe manier van denken komt voort uit het vergaren van informatie uit verschillende documentaires. Graag delen we een aantal van de documentaires die ons hebben geïnspireerd. De documentaires hebben ons geïnspireerd en gemotiveerd maar soms ook is het ook frustrerend om te zien hoeveel misbruik er gemaakt wordt van systemen waar iedereen afhankelijk van is. Of we het eens waren over het onderwerp of niet, één lijn komt altijd naar voren; een nieuwe manier van denken.
Dit kan op klein vlak en groot vlak. Waarom is het zoals het is? Hoe kun je er anders tegen aan kijken? Welke partijen houden huidige situaties in stand en waarom? Dit zijn vragen waar we vaak tegen aan lopen. Door de grote hoeveelheid aan oppervlakkige informatie wat ons dagelijks bereikt, raken we haast immuun om ons nog écht ergens druk over te maken Des te interessanter is het te zien dat juist verbredende informatie ons heeft aangegrepen en tot denken heeft gebracht. Graag delen wij een aantal van deze documentaires . Laat ons weten wat je mening is. We zijn erg benieuwd!

Planet earth- 2006
Gewoon omdat het zo mooi kan zijn. Er is vier jaar gefilmd en 64 landen. No words needed. Staat op Netflix. Op YouTube staan verschillende spin-off’s.

Cowspiracy – 2014
We zouden kunnen zeggen dat als je je bezig houdt met het milieu dat deze docu wel one to watch is. Even voor de duidelijkheid; wij zeggen absoluut niet dat je vegetariër of zelfs veganist moet worden maar het effect van de vleesindustrie is dermate desastreus dat je wel even achter je oren krabt na deze docu. Wat is een goede middenweg voor het eten van vlees? Wij hebben er wel een idee bij. Jij ook? Staat op Netflix en op YouTube.

More than honey- 2012
Bijen zijn nogal belangrijk en hebben een grote taak als het op ons eten aan komt. Er komt aan bod dat de bijen wereldwijd aan het uitsterven zijn. Het lijkt er het er op dat het door de mens komt… Hmm.. Helaas moet je betalen om deze documentaire in Nederland te kunnen zien.

Food inc. – 2008
Food inc. Terwijl verpakkingen een ideaalbeeld geven van agrarisch Amerika, gaat regisseur Robert Kenner op zoek naar ‘het ware verhaal’. Dit is ook zeker een aanrader als het gaat om geld en de scheve verhouding met voedselproductie. Op YouTube en Netflix te vinden.

Human- 2015
Een docu van een andere hoedanigheid. Dit keer niet zo zeer over voedsel- en of productie maar over de mens. Een prachtige docu die maar liefst 4, 5 uur duurt. Hij staat op Netflix en in delen op YouTube. Waarom kijken? De mens wordt hier weergegeven over de hele wereld. Aan de ene kant is het fascinerend aan de andere kant is ook confronterend. Waarom? Kijk maar gewoon.

Before the flood- 2016
Een documentaire waarin Leonardo di Caprio op onderzoek gaat naar de effecten van klimaat verandering. Voor de film schakelde DiCaprio de hulp in van documentairemaker Fisher Stevens. Het resultaat is een docu met prachtige beelden maar vooral ook een simpele uitleg van een ingewikkeld probleem; de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk aan te wijzen.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone