Onze projecten

 

Op deze pagina zullen we jullie wat meer vertellen over de projecten waar PlukN zich op dit moment en in de toekomst mee bezig gaat houden. Zo is het voor jullie inzichtelijk wat PlukN allemaal wil bereiken.

Locatie
Waar willen wij al onze mooie ideëen gaan realiseren? Deze zware beslissing ligt op de korte termijn voor ons in het verschiet. En die nemen wij niet zomaar. We kunnen immers maar één keer starten! Het uiteindelijke besluit zal afhangen van meerdere factoren; waar ligt het t.o.v. de stad Groningen, hoe zit het met de bodemgesteldheid, in hoeverre wijkt het bestemmingsplan af van onze wensen, hoe zit het met de samenwerking met de Gemeente en wat vindt de directe omgeving er van? Al met al komt er behoorlijk wat bij kijken.
Omdat wij op het moment van schrijven nog volledig open hierin staan, is elke tip welkom. Dus weet jij een stuk grond wat geschikt voor PlukN is, laat het ons dan vooral weten!

Voedselproductie
Wij denken dat er behoefte is aan gezond en lekker voedsel. Welke op een manier zijn geproduceerd dat goed voor jezelf én je omgeving is. Dit is een van de redenen waardoor de stichting is ontstaan. Hierin wil PlukN een rol als innovatieve voorbeeldfunctie spelen. Door een uitgedacht voedselproductiesysteem op te zetten waar op een duurzame manier door zoveel mogelijk mensen (en dieren) gebruik gemaakt van kan worden.
Een groot onderdeel van dit systeem is het voedselbos. De aanplanting van een voedselbos is een lange termijn investering. Waarvan we, met zijn allen, pas na enkele jaren de vruchten van kunnen PlukN. Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij hierin niet alleen staan. En dat er velen zijn die ons in dit doel willen steunen.
Vanaf april zijn we gestart met onze crowdfunding. De volledige opbrengst van de crowdfunding zullen wij reserveren voor het voedselbos. Om de opbrengst in real time te visualiseren hebben wij de boom-o-meter bovenaan de pagina voor jullie gemaakt. Hier kun je zien hoeveel bomen er al mogelijk zijn gemaakt dankzij jullie steun!

PlukN Headquarters
Onze wens is om een grote gemeenschappelijke ruimte te bouwen welke de basis zal worden van de PlukN locatie. Hier zal de voedselverwerking plaatsvinden en kan er worden ervaren wat voor lekkers er rechtstreeks van het land geoogst wordt. Ook zal het dienen als educatief centrum waar workshops en cursussen worden gegeven. Daarnaast kan het als vergaderlocatie, voor evenementen of festiviteiten worden gebruikt.
Een vereiste is dat het gebouw zelfvoorzienend wordt. Op dit moment zitten we nog in de ontwerpfase, waarbij we een keuze moeten maken tussen alle mooie ideëen die er bestaan. Ben je benieuwd door wat wij ons laten inspireren? Bekijk dan onze pinterest pagina, speciaal aangemaakt voor de PlukN Headquarters.

B&B’s
Wat is er nou mooier dan het paradijsje dat de PlukN locatie zal worden te delen met gelijkgestemden en mensen die er door geïnspireerd willen worden. Hiervoor willen wij het mogelijk maken om bij ons te komen overnachten. En dat in één van onze zelfvoorzienende tiny houses!
Ook voor deze gebouwen geldt dat we nog in de ontwerpfase zitten en we een pinterest pagina hebben waar onze inspiratie vandaan komt.

Energie
Het is al eerder genoemd, PlukN wil zelfvoorzienend zijn. Dus wij zullen niet aangesloten worden op het energienetwerk, ook wel off-grid genoemd. Omdat het in onze ogen de moeite niet loont om te concurreren met het prachtige water wat wij in Nederland uit de kraan krijgen, zullen wij wel aangesloten worden op het waterleidingnet.
Het vraagstuk energie is een complex gebeuren, waar op dit moment ook grote technische vooruitgang geboekt wordt. Zonnepanelen, windmolens, accus’s, warmtepompen, isolatie, noem het maar op. Hoe maak je hierin de juiste keuze? Daarnaast zullen wij meerdere gebouwen krijgen met elk hun energievraag. Gaan wij voor elk gebouw apart een energiesysteem opzetten, of komt er een centraal systeem en bestaan er schaalvoordelen? Op dit moment zijn wij druk bezig om deze vragen te beantwoorden.

Woningen
Wat dit project wat ons betreft helemaal afmaakt is dat wij ook op de locatie willen wonen. Wij willen namelijk een nieuwe manier van leven promoten, werken en leven in harmonie met de natuur. Wonen in dit systeem geeft ons, naast het leven in een systeem waar wij simpelweg het liefst verblijven, ook de mogelijkheid om al onze tijd en energie in PlukN te stoppen.