PlukN in Westpark

Nog helemaal in de wolken en dolenthousiast over onze locatie in het Westpark. We staan te springen om er iets geweldigs van maken! 

Maar wat gaan we nou precies doen? Dat willen we hier graag verder uitleggen. 

Ja wij willen inderdaad een bos aanplanten. Echter zal het niet een gebruikelijk bos gaan worden zoals je gewend bent. Maar één welke voedsel in overvloed zal produceren. Daarbij hebben we het niet alleen over voedsel voor dieren en andere beestjes, maar ook echt voedsel voor menselijke consumptie. Een bos waaruit het volledige dieet kan worden geplukt, van fruit, noten, zaden, knollen en groentes. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Dit voedselbos zal volledig openbaar worden en dus voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Nu zal je wel wellicht denken, en de oogst dan? Nou, als je heerlijk wandelt door ons voedselbos ben je geheel vrij om iets lekkers te PlukN voor onderweg. (Let alleen wel even goed op dat je weet wát je plukt 😉). Westpark is tenslotte een PARK en dat willen wij graag zo houden. Dus ruimte bieden om heerlijk te wandelen, ontspannen en te genieten. 

‘En waar komt dit voedselbos dan precies!?’. Hieronder zie je een tekening van het Westpark. In het bruine vak welke ongeveer een hectare groot is zal het voedselbos worden aangelegd.  

Wij willen met PlukN zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met deze prachtige vorm van natuur-inclusieve landbouw. Dit is ook de reden waarom het een openbaar voedselbos gaat worden. Het bos gaan we zo aanleggen dat het tot de verbeelding zal spreken om zoveel mogelijk te kunnen inspireren. Wellicht zal bovenstaande ervoor zorgen dat wij geen maximale oogst eruit kunnen halen, maar dat nemen we graag voor lief.  Ook willen we het toegankelijk maken voor iedereen, zodat je ook met een kinderwagen of rolstoel er doorheen kan wandelen. Zie je al een mooie route voor je door dit prachtige bos? Uiteindelijk gaan we deze route door ons voedselbos aansluiten op een route welke park breed loopt. Dit in samenwerking met de andere initiatieven welke ook in het Westpark actief zijn. Een heus avonturenpad! 

Naast recreatiemogelijkheden willen wij educatieve elementen aanbieden. Dit in de vorm van rondleidingen, cursussen en workshops. Hiervoor zullen wij een multifunctioneel gebouw plaatsen waarin wij dit alles kunnen bieden. Dit gebouw zal dichter bij de hoofdweg (Tarralaan) komen dan het voedselbos zelf.  

Hiernaast zie je een geel vlak ingetekend waarbinnen het PlukN gebouw zal worden gebouwd. Zoals eerder aangegeven willen we het Westpark vrij toegankelijk houden en zo min mogelijk van de openbare ruimte innemen. Echter is er voor de realisatie van al onze plannen absoluut een gebouw nodig. Wel kiezen we ervoor om deze zoveel mogelijk in de ruimte op te laten gaan (nee, hij wordt niet hoog) en gebruiken daarbij natuurlijke materialen. Ook zal het een verplaatsbaar gebouw worden zonder permanent karakter. En ook hier is natuurlijk iedereen van harte welkom om binnen te komen voor een praatje of verdere vragen 😊 

Als laatste hebben jullie wellicht op social media al berichten voorbij zien komen van lieve schattige varkentjes. Ook hiervoor willen we ruimte bieden binnen Westpark. In de eerste fase zullen ze komen op het gebied waar het voedselbos wordt aangelegd. Hier kunnen ze de grond mooi op een natuurlijke manier omploegen waarna wij de bomen kunnen planten. Zodra ze hier klaar zijn verhuizen ze naar een vaste plek achter het voedselbos waar we elke anderhalf jaar een aantal nieuwe biggen zullen verwelkomen. Hiermee proberen wij te voorzien in een eerlijk stukje vlees.  

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone