Wat wil PlukN?

Onze missie is een voorbeeld functie worden van natuur-inclusieve landbouw en een duurzaam voedsellandschap. Zodat er een breed draagvlak wordt gecreëerd, door recreatie en educatie mogelijkheden te bieden waarin het voedsellandschap van morgen kan worden ervaren met alle zintuigen. Voor wie meer wil leren over dit systeem zullen verschillende educatieve workshops en rondleidingen worden gegeven.

Voor ons is landbouw natuur-inclusief wanneer de grens tussen agrarische grond en natuur vervaagd. Van groene woestijnen naar rijke biodiversiteit welke een aanwinst zijn voor landschap en milieu.

Voedsel produceren op basis van ecologische principes

Stel je een traditionele akker voor waarbij de boer nooit meer ploegt, zaait of aan kunstmatige plaagbestrijding doet. Deze boer heeft aan het eind van het seizoen waarschijnlijk weinig eetbaars om te oogsten. Toch zal er zich een diverser palet aan leven ontwikkelen dan wanneer de boer al die werkzaamheden wél zou verrichten. De natuur redt zich namelijk prima zonder bemoeienis van ons.

Ontwerpsystemen zoals bijvoorbeeld permacultuur, welke gebaseerd zijn op ecologische systemen, gebruiken deze natuurlijke principes. Samenwerken met de natuur en gebruik maken van haar kracht. Zodat de noodzaak voor menselijke input minimaal wordt. Een systeem waarbij je de vruchten kunt PlukN zonder al het werk eraan vooraf! Dat is iets wat ons in ieder geval als muziek in de oren klinkt. Dit ontwerpsysteem zullen wij dan ook gebruiken bij het creëren van ons voedselbos.

Oja, natuurlijk zijn verbeteringen in biodiversiteit, waterhuishouding, vastleggen van CO2,  minder acidificatie, eutrofiëring en erosie daarbij mooi meegenomen.

De PlukN-ervaring

Uiteraard willen wij al onze kennis en ervaringen delen met zoveel mogelijk mensen. Dit zullen wij op verschillende manieren doen. Zoals hier op onze website, onze blog en via social media kanalen. Daarnaast willen we cursussen en workshops geven en faciliteren. Dit natuurlijk op onze eigen en inspirerende plek in het Westpark van Groningen.