Wat wil PlukN?

 

Onze missie is een voorbeeldfunctie worden van natuurinclusieve landbouw en een duurzaam voedsellandschap. Zodat er een breed draagvlak wordt gecreëerd, door recreatie- en educatiemogelijkheden te bieden waarin het voedsellandschap van morgen kan worden ervaren met alle zintuigen. Voor wie meer wil leren over dit systeem hopen we binnenkort al verschillende educatieve workshops en rondleidingen te kunnen geven. 

Voor ons is landbouw natuurinclusief wanneer de grens tussen agrarische grond en natuur vervaagt. Van groene woestijnen naar rijke biodiversiteit welke een aanwinst is voor landschap en milieu.

 

Voedsel produceren op basis van ecologische principes

Stel je een traditionele akker voor waarbij de boer nooit meer ploegt, zaait of aan kunstmatige plaagbestrijding doet. Je zou denken dat deze boer aan het eind van het seizoen waarschijnlijk weinig eetbaars heeft om te oogsten. Toch zal er zich een meer divers palet aan leven ontwikkelen dan wanneer de boer al die werkzaamheden wél zou verrichten. De natuur redt zich namelijk prima zonder bemoeienis van ons.

Ontwerpsystemen zoals bijvoorbeeld permacultuur, welke gebaseerd zijn op ecologische systemen, gebruiken deze natuurlijke principes. Samenwerken met de natuur en gebruik maken van haar kracht. Zodat de noodzaak voor menselijke input minimaal wordt. Een systeem waarbij je de vruchten kunt PlukN zonder al het werk eraan vooraf! Het wordt ook wel “lui boeren” genoemd. Dat wil toch iedereen? 😉 Dit ontwerpsysteem zullen wij dan ook gebruiken bij het creëren van ons voedselbos.

Oja, natuurlijk zijn verbeteringen in biodiversiteit, waterhuishouding, vastleggen van CO2,  minder acidificatie, eutrofiëring en erosie daarbij mooi meegenomen.

 

De PlukN-ervaring

Uiteraard willen wij al onze kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen delen. Dit doen wij op verschillende manieren. Zoals hier op onze website, onze blog, maar vooral ook via social media kanalen. Vergeet ons dus niet te volgen 😉 Daarnaast willen we uiteindelijk cursussen en workshops geven en faciliteren. Dit natuurlijk op onze eigen en inspirerende plek in het Westpark van Groningen. Zodra hier meer over bekend is zullen we dit uiteraard communiceren! 

 

Stichting PlukN

We zijn een stichting en werken volledig op basis van vrijwilligers. De investering die we doen in het groen, de paden en het onderhoud van het voedselbos zijn grotendeels afhankelijk van subsidies en donaties. Op dit moment hebben we al mooie subsidies mogen ontvangen van onder andere Regio Groningen Assen en Food Trails via de Gemeente Groningen. Daarnaast ontvangen we ook donaties van o.a. bezoekers van het voedselbos en hebben zowel GLV-Idun en de Groene uilen-Moestasj geldinzamelingen voor ons gehouden. Hier zijn wij uiteraard ontzettend dankbaar voor!

We werken dus op basis van vrijwilligers, en eerlijk is eerlijk we zouden niet zijn waar we nu zijn zonder onze vrijwilligers! Wat een toppers. 

Mocht je nou denken, ik wil ook helpen! Dat kan natuurlijk. Meld je via het contactformulier of via Social Media aan als vrijwilliger of doneer bijvoorbeeld via de knop doneren.