Initiatief ‘t Swienehokjelaand

Sinds maart 2017 zijn wij als stichting actief en zoekende naar een geschikte locatie om PlukN te realiseren. Vanaf het moment dat wij hoorden over de plannen en ambities voor het gebied ‘Tussen de Gasten’ in Zuidhorn, zijn wij meteen enthousiast geworden. Een ambitieuze aanpak waar de gemeente niet alles bepalend wil zijn over de invulling van het gebied. Maar een gebiedsvisie wil ontwerpen in samenspraak met omwonenden, inwonende, ge├»nteresseerden en diverse experts. Waar duurzaam, sociaal, groen en historisch karakter toch wel de grote pijlers vormen. En waarbij wij dan ook vanaf het eerste uur van harte deelnemen aan de hiervoor opgezette werksessies.

Door de breed gedragen doelstellingen wat betreft groen en sociale cohesie lijkt het ons mooi om nu alvast een initiatief te starten welke deze pijlers kunnen ondersteunen. Vandaar dat wij samen met de naastgelegen basisscholen en buurtbewoners een gedeelte van tussen de gasten, in het kader van vergroening en sociale betrokkenheid, al dit jaar bloemrijker gaan maken door het uitstrooien van zaadbommen (makkelijk te maken balletjes van klei/compost/zaden). Wij hebben al mogelijke sponsoren die de benodigdheden hiervoor willen doneren. Zodat deze zomer honderden leerlingen van Obs de Borgh en Cbs het Anker duizenden zaadbommen in het grasland kunnen verspreiden en dit jaar de weide er al prachtig bij kan staan (ook erg fijn voor de bijen en vlinders).

Om dit te doen slagen, zetten we eerst een aantal varkens uit in het gebied. Die zorgen ervoor dat de grond wordt omgewoeld en geschikt is voor de zaadbommen. De scharrelvarkens worden geleverd door Edwin Spa van Waddenvarkens uit Uithuizermeeden. Het dagelijks voeren van de dieren zal door omwonenden, stichting De Zijlen, SKSG de Noordster, Edwin Spa en wijzelf worden verzorgd.

Op maandag 7 mei om 17.00 uur zullen de varkens hun intrek nemen in het gebied (hoek van De Nieuwe Gast en de Aviorstraat). Jullie zijn van harte welkom om hier bij aanwezig te zijn!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone