Back to basics in de filosofie maar niet in praktijk.
Back to basics in de filosofie kan gezien worden als bewustwording. Wat zijn nou eigenlijk onze basisbehoeften en hoe kunnen we dat op een duurzame manier toepassen in de 21e eeuw?
Soms lijkt de moderne mens meer te leven om te werken in plaats van te werken om te leven. Met al onze technologische vooruitgang en welvaart zijn we er helaas nog niet in geslaagd om een wereld te creëren waarin welzijn in overvloed is zonder een negatieve impact op de wereld om ons heen. De bulk aan industrieel vervaardigd voedsel heeft grote effecten op het milieu. Goedkoop geproduceerde producten gaan, naast de milieubelasting, vaak ten koste van leef en werkomstandigheden van onze medemens. Gelukkig groeit er langzaamaan een wereldwijd besef dat dit anders moet en ook kán. Hiervan is PlukN een onderdeel en wil haar steentje hierin bijdragen.
De jagers en verzamelaars haalden hun voedsel rechtstreeks uit de natuur, het fruit plukten ze van de bomen, de vissen uit het water en het vlees jaagden ze achterna. Tegenwoordig halen we onze groenten, fruit, vis en vlees gewoon bij de supermarkt. Er wordt weinig tot niet nagedacht over waar ons voedsel vandaan komt. De productie van ons voedsel vindt grotendeels achter gesloten fabrieksdeuren plaats, waardoor de herkomst en productie niet goed inzichtelijk is.
We hoeven niet terug naar de oermens, we hoeven niet allemaal met een speer de natuur in te rennen en onze eigen vissen vangen. Wat we wel kunnen doen is bewuste keuzes maken welke bijdragen aan een meer duurzame wereld. Voedsel die wordt geproduceerd in samenwerking met de natuur, als dat toch eens kon. In plaats van onnatuurlijke monocultuur gevoed door kunstmatige meststoffen en plaagbestrijding door middel van chemische middelen. Een wapenwedloop van mens versus natuur, waarmee we evolutie jagen richting ‘superbugs’. Waartegen steeds meer chemische middelen moeten worden gebruikt. Welke op hun beurt weer diverse impacts hebben op het milieu.
Wij wachten liever niet om te zien wie deze strijd gaat winnen. En gelukkig hoeft dat ook niet. Al in de jaren zeventig is er in Australië een ontwerpsysteem bedacht welke ecologisch duurzaam is en economisch stabiel. Bill Mollison en David Holmgren ontwikkelden een systeem met als basis een ‘Permanent Agriculture’ samen gevoegd tot permacultuur. Het begrip permacultuur bestaat uit 3 ethische principes, namelijk zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Deze principes willen ook wij centraal stellen om zo groener en bewuster samen iets op te bouwen. Terug naar de basis is niet alleen bedoeld voor eigen levensstijl maar ook voor de rest van de wereld. Wij willen de natuur terugbrengen, meer biodiversiteit, en de mens laten zien wat voor heerlijkheden we rechtstreeks uit dit systeem kunnen PlukN!
Nu klinkt dit allemaal misschien een beetje zweverig, maar dat is zeker niet onze benadering. PlukN gaat en staat juist voor vooruitgang, op een moderne en hippe manier. Duurzaam en bewust leven, zonder in te leveren.