Meer groen(te) op je bord

De een kan er niet genoeg van krijgen terwijl de ander al groen ziet bij de gedachte. Het gaat hier natuurlijk over groenten. Iedereen weet dat het goed voor je is om groenten te eten. Groenten hebben vitamines, mineralen, vezels en bevatten weinig calorieën. Maar hoe eet je  genoeg groenten? Sinds kort is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van minimaal 200gram naar minimaal 250gram per dag. Hiermee is die uitdaging nog een stukje groter geworden. Met het aangaan van deze uitdaging helpen we jullie natuurlijk graag. Hieronder hebben we wat recepten genoemd om op een lekkere en misschien zelfs verrassende manier je inname aan groenten te vergroten.

Gezien de oorspronkelijke Nederlandse voeding alleen groenten bij het warme eten heeft, is dat een behoorlijke berg op je bord. Om minder tegen die berg op te zien kan je ook je groenten over de dag spreiden.

Maak bijvoorbeeld een lekker tussendoortje van reepjes wortel, paprika of kommer. Lekker hierbij is om een dipsausje te maken yoghurt, olijfolie, citroensap, knoflook en een beetje peper en zout. Het makkelijke hieraan is dat je de reepjes rauwkost van te voren kan snijden en goed kan bewaren in de koelkast. Zo heb je op elk moment iets klaar voor de snelle trek!

Ook een manier om je groenten over de dag te spreiden is om een lekkere groentespread te maken voor op brood. Hieronder enkele voorbeelden:

Erwtenspread:

  • 130gram gare doperwten
  • 1el olijfolie
  • Enkele fijngesneden muntblaatjes (naar smaak)
  • ½ el citroensap
  • Zout en peper (naar smaak)

Bereiden: Alles bij elkaar in een kom en pureren maar!

 

Tomatenspread:

  • 250gram gehalveerde cherrytomaten, zonder vruchtvlees (makkelijke met een leppelje eruit te scheppen)
  • 4 el pesto
  • 12 zongedroogde tomaten
  • Zout en peper (naar smaak)

Bereiden: Alles bij elkaar in een kom en pureren maar!

 

Houd je niet zo van een groentespread op brood? Maak dan bijvoorbeeld je eigen salade voor bij de lunch. Het gemakkelijke hieraan is dat bijna alles lekker is bij elkaar. Nog een restje broccoli, asperges, bietjes, aubergine of courgette over? Dat kan je mooi in je salade verwerken! Zo is je salade ook elke dag weer wat anders.

Groenten kan je ook heerlijk op je brood verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van hummus met tomaat als beleg. Of pindakaas met komkommer en een beetje chili. Of ei met tomaat en ui? Misschien nog wat avocado erbij? Of alleen avocado op brood met wat citroensap.

Je leest het al, ga lekker variëren en experimenteren met groenten over de dag verdelen. We zijn erg benieuwd wat jullie favoriet is en of jullie nog meer lekkere alternatieven hebben……

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone