In de afgelopen maanden zijn we meermaals benaderd door mensen die geïnteresseerd zijn in het varkensvlees. Soms ook met specifieke wensen qua delen en soorten vlees. Uiteraard begrijpen wij de wens en snappen we dat een dergelijk manier van bestellen fijn zou zijn.
Echter kleeft daaraan ook wel een nadeel. Kijk bijvoorbeeld naar de varkenshaasjes. Elk varken heeft hier twee stuks van. Dat betekent dat wij straks twaalf varkenshaasjes kunnen leveren. Dit deel is absoluut een geliefd stukje van het varken en zal gezien de minimale verkrijgbaarheid dan ook snel weg zijn bij losse verkoop. Maar er zijn ook vele delen die een stuk ruimer aanwezig zijn, maar vaak niet de eerste keus zal zijn. Dat kan er dan voor zorgen dat we uiteindelijk met vele restproducten blijven zitten.
Aangezien wij met PlukN staan voor een duurzaam voedsellandschap past verspilling daar niet bij. In ons vorige blog hebben we onze visie al proberen uit te leggen qua dierlijk voedsel. Onze huidige consumptie en de productie is wat ons betreft nog niet duurzaam genoeg. Maar dit betekent dus niet dat we per se helemaal geen vlees meer mogen consumeren. Een ideaal qua duurzaamheid zal ongeveer liggen in een dieet waarbij de verhouding tussen plantaardig en dierlijk ongeveer 80/20 of zelfs 90/10 is. Geen landbouw speciaal voor de productie van dierlijke producten, maar juist rest en afvalstromen efficiënt gebruiken en dieren vooral inzetten om de kringlopen te laten sluiten.
Oftewel minder dieren dus, hierdoor wordt een zo goed en een zo natuurlijk mogelijk leven voor de dieren ook beter mogelijk. En hopelijk wordt dit ook de norm.
Terugkomend op waarom vleespakketten? In dit plaatje past wat ons betreft heel goed het idee van alle onderdelen van het dier goed te benutten. De filosofie om van ‘kop tot staart’ te eten. Iets wat in het verleden heel vanzelfsprekend was. Maar, gedeeltelijk door luxe, uit de mode is geraakt.
Ons lijkt het dan ook mooi om dit op een positieve en creatieve manier terug te brengen. Door bijvoorbeeld leuke recept ideeën toe te voegen en creatief koken aan te wakkeren. Dit zodat straks iedereen denkt; waarom heb ik die heerlijk malse varkenswangen nooit eerder op het menu gehad?